Tarieven vergelijken van telefonie en internet, objectief of commercieel?


De 13-jarige scholier Ben Woldring bouwde voor een schoolopdracht een website waarop de tarieven voor vaste telefonie inzichtelijk gemaakt werden. Inmiddels is hij één van de meest bekende internetondernemers in de wereld van vergelijkingssites. In zijn PR activiteiten onderstreept hij altijd het objectieve karakter van zijn vergelijksites. Hoe objectief mogen dergelijke websites zoals ‘bellen.com’ en ‘internetten.nl’ in deze tijd betitelen?

adslwinkelBenCom vond haar bestaansrecht in het presenteren van een objectieve vergelijking in de destijds zo ondoorzichtige telecommarkt. Bencom is niet het enige bedrijf in de markt van telecom prijsvergelijken. Het bedrijf Nedconcepts exploiteert meerdere vergelijksites waarvan adslwinkel.nl het bekendst is.
De laatste jaren zien nog steeds nieuwe ‘niche’ vergelijksites het daglicht. Een goed voorbeeld is voordeelbundel.nl, dat zich volledig richt op het verkopen van internet, telefonie en televisie in gebundelde pakketten. En dan laten we de markt van mobiele telefonie nog buiten beschouwing.

Deze ondernemers hebben een verdienmodel op basis van een vergoeding per verkoop. De telecom aanbieders betalen de vergelijksites voor elke verkoop die zij aanbrengen. De websites met hogere bezoekersaantallen verdienen daarnaast ook veel geld aan adverteren (banners, tekstlinks en adverteren in nieuwsbrieven).

VoordeelbundelHoe objectief ben je met dit verdienmodel in de ogen van de consument? Wanneer je alle hulpmiddelen biedt om een objectieve vergelijking te maken, maar vervolgens de gehele omgeving behangt met advertenties? Je prijst op deze manier niet de beste keuze aan, maar de keuze waarmee ondernemers, zoals de 'objectieve' Ben Woldring, een interessante samenwerking hebben in de vorm van advertentie-inkomsten of vergoeding per verkoop.

Nu zul je denken. Bijna alle vergelijksites zijn toch voorzien van advertenties? In bijna alle gevallen is dat waar, maar niet elke vergelijksite onderstreept het feit dat deze objectieve prijsvergelijkingen toont. Bencom ziet dit als haar missie.

Hoe objectief ben je in de ogen van een consument wanneer je een objectieve vergelijking camoufleert met advertenties? Eén banner op een pagina, zou nog te begrijpen zijn, maar een kermis van advertenties en tekstlinks? Een advertorial van Tele2 waarin Bencom een exclusieve deal aanprijst? Of een banner waarin @home me verteld dat ik wellicht meer dan 159 euro kan besparen? Op de homepages van Ben Woldring’s websites verdwijn ik nota bene na 1 muisklik in zijn bestelmodule. Zal meneer Woldring hierna nog even een product en prijsvergelijking voor mij maken? Om er zeker van te zijn dat ik de juiste keuze heb gemaakt door zijn advertentie advies te volgen?

Mijn conclusie is dat er geen objectieve telecom vergelijksites bestaan. Ook Ben Woldring heeft het verdienmodel verkozen boven het bieden van objectieve informatie. En vanuit zijn ondernemersschap is dat natuurlijk een begrijpelijke keuze.

BreedbandgekteMijn laatste hoop op een objectieve vergelijking is gestrand in een nieuw ‘Ben Woldring Idea’, namelijk breedbandgekte.nl. Als je mij om advies zou vragen, dan zou ik u vertellen dat u op bijna iedere commerciële vergelijk site snel tot een weloverwogen keuze kan komen. Ben Woldrings Breedbandgekte is hier een goed voorbeeld van. Een uitgeklede en versimpelde versie van internetten.nl. De aanbiedingen worden zeer overzichtelijk gepresenteerd, zelfs volledig in de huisstijl van de internetaanbieder. Veel succes met jouw objectieve vergelijking!


Sander van Amstel - gepubliceerd op 6 februari 2008